Kylmien suihkujen ja jääkylpyjen edut urheilijoille: nopeampi toipuminen, vähentynyt tulehdus ja parempi suorituskyky

Kylmien suihkujen ja jääkylpyjen edut urheilijoille: nopeampi toipuminen, vähentynyt tulehdus ja parempi suorituskyky
    4 minuuttia lukuaikaa

Urheilijoille ja urheilun harrastajille kylmät suihkut tai jääämpäreihin uppoutuminen voivat tuntua rangaistuksen muodolta. Näiden käytäntöjen on kuitenkin havaittu tarjoavan urheilijoille useita etuja, jotka auttavat heitä toipumaan nopeammin, vähentämään tulehdusta ja jopa parantamaan suorituskykyään.

Tässä artikkelissa tutkimme kylmien suihkujen tai jääkauhoihin sukeltamisen etuja urheilijoille  ja kuinka he voivat sisällyttää nämä käytännöt rutiiniinsa.

Nopeampi palautumisaika

Intensiivisen harjoituksen tai urheilutapahtuman jälkeen urheilijat kokevat usein lihaskipua ja väsymystä. Kylmä suihku tai sukellus jääkauhaan voi auttaa vähentämään tulehdusta ja lisäämään verenkiertoa, mikä puolestaan auttaa vähentämään lihaskipua ja nopeuttamaan palautumisprosessia.

Parempi verenkierto

Kylmät suihkut ja jääkylvyt voivat myös auttaa parantamaan verenkiertoa koko kehossa. Kun keho altistuu kylmille lämpötiloille, verisuonet supistuvat ja verenkierto hidastuu.

Kuitenkin, kun keho sopeutuu kylmään, verisuonet laajenevat, jolloin enemmän verta virtaa kehon läpi. Lisääntynyt verenkierto auttaa toimittamaan happea ja ravinteita lihaksiin edistäen paranemista ja palautumista.

Vähentynyt tulehdus

Tulehdus on kehon luonnollinen reaktio vammoihin tai stressiin, mutta liiallinen tulehdus voi haitata palautumista ja estääesteettistä suorituskykyä.

Kylmään veteen upottamisen on havaittu vähentävän tulehdusta supistamalla verisuonia ja vähentämällä veren virtausta loukkaantuneille tai tulehtuneille alueille. Tämä verenkierron väheneminen voi auttaa vähentämään turvotusta ja tulehdusta ja edistämään paranemista.

Lisääntynyt energia

Kylmien suihkujen ja jääkylpyjen on myös havaittu lisäävän energiatasoa ja vähentävän väsymystä. Kylmä lämpötila stimuloi adrenaliinin ja muiden hormonien vapautumista, mikä voi auttaa lisäämään valppautta, energiaa ja keskittymistä. Tämävoi olla erityisen hyödyllistä urheilijoille, joiden on ylläpidettävä korkeaa keskittymiskykyä ja keskittymistä kilpailujen aikana.

Parempi henkinen sitkeys

Kylmien suihkujen ottaminen tai jääämpäreihin uppoutuminen voi myös auttaa parantamaan henkistä sitkeyttä ja kestävyyttä. Kylmän shokki voi olla haastava kokemus, mutta kestämällä epämukavuutta ja suorittamalla harjoituksen loppuun urheilijat voivat rakentaa henkistä lujuutta ja kehittää hallinnan tunteen kehonsa reaktiosta stressiin.

Kylmän suihkun ja jääkylvyn sisällyttäminen rutiiniin

Jos olet kiinnostunut sisällyttämään kylmät suihkut tai jääkylvyt rutiiniisi, on pidettävä mielessä muutama asia. On tärkeää aloittaa hitaasti ja lisätä vähitellen kylmyyteen altistumisen pituutta ja voimakkuutta ajan myötä. Urheilijoiden tulee myös olla varovaisia, etteivät he liioittele sitä, koska liiallinen altistuminen kylmälle voi johtaa hypotermiaan tai muihin terveysongelmiin.

Yksi suosittu tapa sisällyttää kylmäaltistus rutiiniin on kontrastihoito, johon kuuluu vuorotellen kuuman ja kylmän veden välillä. Esimerkiksi urheilijat voivat aloittaa muutaman minuutin kuumalla vedellä, jota seuraa muutama sekunti kylmää vettä, ja toistaa sitten syklin useita kertoja.

Johtopäätös

Vaikka kylmät suihkut ja jääkylvyt eivät ehkä ole kaikkein miellyttävin kokemus, ne tarjoavat useita etuja urheilijoille ja urheilun harrastajille.

Nopeammista toipumisajoista ja vähentyneestä tulehduksesta lisääntyneeseen energiaan ja parempaan henkiseen sitkeyteen nämä harjoitukset voivat auttaa urheilijoita suoriutumaan parhaalla mahdollisella tavalla. Sisällyttämällä kylmäaltistuksen rutiiniinsa urheilijat voivat parantaa fyysistä ja henkistä sietokykyään, jolloin he voivat menestyä sekä kentällä että sen ulkopuolella.

getsport

Tilaa uutiskirjemme

Emme lähetä roskapostia ja voit peruuttaa tilauksen milloin vain

Jaa tämä postaus kavereillesi