Biljardi: yksinkertainen opas sääntöihin

Biljardi: yksinkertainen opas sääntöihin
    5 minuuttia lukuaikaa

Biljardi on suosittu keppilaji, jota pelataan ympäri maailmaa. Se on peli, joka vaatii taitoa, strategiaa ja tarkkuutta. Biljardia voi pelata huvin vuoksi, kilpaurheiluna tai jopa ammattimaisesti. Tässä artikkelissa tarjoamme kattavan oppaan biljardin säännöistä, mukaan lukien tarvittavat varusteet, pelin perustaminen ja erityyppiset laukaukset.

Tarvittavat laitteet

Ennen kuin sukellamme biljardin sääntöihin, on tärkeää ymmärtää pelin pelaamiseen tarvittavat välineet. Varustukseen kuuluu biljardipöytä, kepit, biljardipallot ja teline.

 • Biljardipöytä: Biljardipöydän vakiokoko on 9 jalkaa x 4.5 jalkaa. Pöydässä on kuusi taskua, jotka sijaitsevat jokaisen pitkän sivun jokaisessa kulmassa ja keskellä. Pöydän pinta on peitetty vihreällä huovalla, joka tarjoaa sileän pinnan pallojen rullaamiseen.
 • Biljardikepit: Keppejä käytetään pallojen lyömiseen pelin aikana. Ne ovat yleensä valmistettu puusta tai lasikuidusta ja niitä on eripituisia.
 • Biljardipallot: Tavallisessa biljardipelissä käytetään 15 biljardipalloa. Ne on numeroitu 1 – 15, ja ne on jaettu kokonaisiin ja raidallisiin palloihin.
 • Teline: Teline on kolmikulmainen kehys, jota käytetään pitämään pallot paikoillaan ennen pelin alkua.

Pelin asettaminen

Kun sinulla on kaikki varusteet, on aika asettaa peli. Ensimmäinen askel on kerätä pallot. Pallot tulee sijoittaa telineeseen siten, että pääpallo sijaitsee kolmion yläosassa. Yksiväriset pallot tulee sijoittaa telineen toiseen puoliskoon ja raidalliset pallot toiseen puoliskoon.

Kun pallot ovat paikoillaan, teline on poistettava ja peli voi alkaa. Aloittava pelaaja valitaan kolikonheiton tai viiveen perusteella. Viive on, kun jokainen pelaaja osuu palloon pöydän samasta päästä kohti vastakkaista päätä tavoitteenaan saada pallo pysähtymään mahdollisimman lähelle päätyynyä. Pelaaja, jonka pallo pysähtyy lähimpänä tyynyä, menee ensin.

Laukausten tyypit

Biljardissa on useita erilaisia laukauksia, mukaan lukien kovalaukaus, turvalaukaus ja yhdistelmälaukaus.

 • Kovalaukaus: Kovalaukaus eli break shot on pelin ensimmäinen laukaus, ja sitä käytetään pallojen asetelman hajottamiseen. Pelaaja lyö lyöntipalloa tavoitteenaan lyödä pääpalloa, jonka pitäisi sitten hajottaa muut pallot pöydän ympärille.
 • Turvalaukaus: Turvalaukausta käytetään, kun pelaajalla ei ole selkeää laukausta palloon. Sen sijaan, että yrittäisi laukoa, pelaaja osuu lyöntipalloon siten, että vastustajan on vaikea tehdä laukausta seuraavalla vuorollaan.
 • Yhdistelmälaukaus: Yhdistelmälaukaus on, kun pelaaja lyö yhtä palloa siten, että selyö toista palloa, jolloin se menee taskuun.

Pelin säännöt

Pelin aikana pelaajien on noudatettava useita sääntöjä:

 • Pelaajan on aina ensin osuttava omiin värillisiin palloihinsa.
 • Jos pelaaja pussittaa pallon, hän jatkaa pelaamista, kunnes hän menettää laukauksen tai ei osu omaan palloonsa.
 • Jos pelaaja raapii (taskussa lyöntipalloa), hänen vuoronsa on ohi ja vastustaja saa sijoittaa lyöntipallon mihin tahansa pöydälle.
 • Peli päättyy, kun yksi pelaaja on pussittanut kaikki pallonsa ja sitten kasipallon. Jos pelaaja pussittaa kasipallon ennen kaikkia värillisiä pallojaan, hän häviää pelin.

Parhaat biljardipaikat löytyvät ja varataan GetSportista

Nyt kun ymmärrät biljardin säännöt, saatat ihmetellä, missä voit pelata biljardia. Onneksi on monia biljardisalleja ja paikkoja, joissa voit vuokrata pöydän ja pelata ystävien kanssa tai osallistua kilpailulliseen liigaan.

Yksi tapa löytää parhaat biljardipaikat on käyttää GetSportia. Se on helppokäyttöinen urheilusivusto, jonka avulla voit etsiä biljardipaikkoja alueeltasi, varata pöytiä ja jopa liittyä liigoihin. Sivusto tarjoaa luettelon käytettävissä olevista paikoista sekä tietoja pöytien määrästä, aukioloajoista ja hinnoista.

GetSport.fi:n käyttäminen pöydän varaamiseen etukäteen on loistava tapa varmistaa, että sinulla on paikka pelata, etenkin ruuhka-aikoina. Se on myös loistava tapa löytää alueeltasi uusia paikkoja, joita et ehkä tiennyt olevan olemassa.

Johtopäätös

Biljardi on peli, josta voivat nauttia kaikentasoiset pelaajat . Pelisääntöjen ymmärtäminen on välttämätöntä, jotta voit pelata sitä oikein ja nauttia siitä täysillä. Muista ottaa aikaa, harjoitella ja pitää hauskaa. Ja kun olet valmis löytämään parhaat biljardipaikat, suuntaa etsimäänsport.fi tarpeisiisi sopiva paikka.

getsport

Tilaa uutiskirjemme

Emme lähetä roskapostia ja voit peruuttaa tilauksen milloin vain

Jaa tämä postaus kavereillesi