Vatsakivun ymmärtäminen oikealla tai vasemmalla puolella urheilun aikana

Vatsakivun ymmärtäminen oikealla tai vasemmalla puolella urheilun aikana
    3 minuuttia lukuaikaa

Urheilutoimintaan osallistuminen on erinomainen tapa ylläpitää hyvää fyysistä terveyttä, mutta joskus vatsa voi satuttaa urheilun aikana tai sen jälkeen, etenkin oikealla tai vasemmalla puolella. Se voi olla epämiellyttävä kokemus, ja se voi vaikuttaa urheilijan suorituskykyyn. Tässä artikkelissa tutkimme syitä, miksi vatsa sattuu oikealta tai vasemmalta urheilun aikana.

Mahdolliset vatsakivut oikealla puolella

  1. Umpilisäkkeen tulehdus: Umpilisäkkeen tulehdus on sairaus, joka aiheuttaa liitteen tulehdusta. Se aiheuttaa yleensä kipua vatsan oikeassa alakulmassa. Joissakin tapauksissa kipu voi säteillä vatsan oikealla puolella.
  2. Sappikivet: Sappikivet ovat pieniä kiviä, jotka kehittyvät sappirakossa. Jos nämä kivet estävät sappikanavan, se voi aiheuttaa kipua vatsan oikeassa yläkulmassa.
  3. Tyrä: Tyrä on sairaus, jossa elin tai kudos työntyy ympäröivän lihaksen tai kudoksen heikon kohdan läpi. Se voi aiheuttaa kipua vatsan oikealla puolella.
  4. Munasarjakystat: Munasarjakystat ovat nesteellä täytettyjä pusseja, jotka kehittyvät munasarjoihin. Jo ne repeytyvät tai vääntyvät, ne voivat aiheuttaa kipua abdomin oikealla puolellaen.
  5. Lihasjännitys: Urheilutoiminta, johon liittyy kiertämistä tai kääntämistä, voi aiheuttaa lihasjännitystä. Se voi aiheuttaa kipua vatsan oikealla puolella.

Vatsakivun mahdolliset syyt vasemmalla puolella

  1. Kaasu: Kaasua voi kerääntyä paksusuoleen aiheuttaen kipua vatsan vasemmalla puolella.
  2. Divertikuliitti: Divertikuliitti on sairaus, joka aiheuttaa divertikulan tulehdusta, pieniä pusseja, jotka kehittyvät paksusuolessa. Se voi aiheuttaa kipua vatsan vasemmalla puolella.
  3. Haimatulehdus: Haimatulehdus on sairaus , joka aiheuttaa haiman tulehdusta. Se voi aiheuttaa kipua vatsan vasemmalla puolella.
  4. Pernan ongelmat: Perna sijaitsee vatsan vasemmalla puolella. Jos se on laajentunut tai repeytynyt, se voi aiheuttaa kipua vatsan vasemmalla puolella.
  5. Lihasjännitys: Urheilutoiminta, johon liittyy kiertämistä tai kääntämistä, voi aiheuttaa lihasjännitystä. Se voi aiheuttaa kipua vatsan vasemmalla puolella.

Ennaltaehkäisy ja hoito

Vatsakipujen estämiseksi urheilun aikana urheilijoiden tulisi välttää suuren aterian syömistä ennen harjoittelua. Niiden tulisi myös pysyä nesteytettyinä ja välttää juomia, jotka voivat ärsyttää vatsaa, kuten kofeiinia ja alkoholia. Venyttely ennen liikuntaa ja sen jälkeen voi myös auttaa estämään lihasjännitystä.

Jos urheilija kokee vatsakipua urheilun aikana, hänen on lopetettava liikunta välittömästi. Heidän tulisi levätä ja välttää syömistä tai juomista muutaman tunnin ajan. Reseptivapaa kipulääke voi auttaa lievittämään kipua. Jos kipu jatkuu, heidän tulee hakeutua lääkärin hoitoon.

Johtopäätös

Vatsakipu urheilun aikana voi olla epämukavaa ja vaikuttaa urheilijan suorituskykyyn. Syyt, miksi vatsa sattuu oikealla tai vasemmalla puolella urheilun aikana, voivat vaihdella umpilisäkkeen tulehduksesta, sappikivistä, tyrästä, munasarjakystoista, lihasjännityksestä, kaasusta, divertikuliitista, haimatulehduksesta, pernan ongelmista ja muista. Vatsakipujen ehkäisyyn urheilun aikana kuuluu suurten aterioiden välttäminen ennen liikuntaa, nesteytettynä pysyminen ja venyttely ennen liikuntaa ja sen jälkeen. Jos urheilija kokee vatsakipua, hänen tulee lopettaa harjoittelu ja hakea lääketieteellistä huomiota, jos kipu jatkuu.

getsport

Tilaa uutiskirjemme

Emme lähetä roskapostia ja voit peruuttaa tilauksen milloin vain

Jaa tämä postaus kavereillesi