Saunan käytön hyödyt ja haitat urheilijoille

Saunan käytön hyödyt ja haitat urheilijoille
    3 minuuttia lukuaikaa

Urheilijoille kehon pitäminen kunnossa on äärimmäisen tärkeää. Tämän saavuttamiseksi sinun on treenattava säännöllisesti, syödä terveellisesti ja saada riittävästi lepoa. Jotkut urheilijat ovat kuitenkin löytäneet toisen tavan parantaa suorituskykyään ja tehostaa palautumista – saunan. Vaikka saunoja on mainostettu luonnollisena lääkkeenä erilaisiin vaivoihin, mm. lihaskipuihin ja stressin lievitykseen, niiden käyttö urheilijoiden keskuudessa on edelleen kiistanalainen aihe. Tässä artikkelissa tarkastelemme saunan käytön etuja ja haittoja urheilijoille.

Saunan käytön edut urheilijoille

1. Tehokkaampi palautus

Yksi saunan käytön merkittävimmistä eduista urheilijoille on tehokkaampi palautuminen urheilusuoritusten jälkeen. Treenatessa lihaksesi vaurioituvat ja toipumisjakson aikana ne korjautuvat ja kasvavat takaisin. Saunominen voi auttaa nopeuttamaan tätä prosessia lisäämällä verenkiertoa lihaksiin, mikä tuottaa happea ja ravinteita, jotka auttavat palautumisessa. Lisäksi saunan lämpö voi auttaa vähentämään tulehdusta ja arkuutta, mikä tekee siitä suositun treenin jälkeisen palautumisvälineen.

2. Parempi sydän- ja verisuoniterveys

Säännöllinen saunominen on yhdistetty parantuneeseen sydän- ja verisuoniterveyteen. Saunan lämpö nostaa sykettäsi, millä on samanlaiset vaikutukset kuin kohtuullisella liikunnalla. Tämä lisääntynyt syke auttaa vahvistamaan sydänlihaksia, vähentämään sydänsairauksien riskiä ja parantamaan verenkiertoa. Parantunut verenkierto voi myös tehostaa urheilullista suorituskykyä toimittamalla happea ja ravinteita lihaksiin tehokkaammin.

3. Stressin lievitys

Urheilijat kokevat usein suurta stressiä sekä fyysisesti että henkisesti. Saunan käyttö voi auttaa lievittämään tätä stressiä laukaisemalla endorfiinien vapautumisen, jotka ovat kehon luonnollisia kipulääkkeitä ja mielialan kohotuksia. Saunominen on myös yhdistetty suorituskykyä heikentävään kortisolin eli stressihormonin vähenemiseen.

Saunan käytön haitat urheilijoille

1. Nestehukka

Saunat voivat aiheuttaa nestehukkaa, mikä voi olla vaarallista urheilijoille, sillä liiallinen nestehukka voi johtaa suorituskyvyn heikkenemiseen, kouristuksiin ja väsymykseen. On tärkeää varmistaa, että olet riittävästi nesteytetty ennen saunaa, sen aikana ja sen jälkeen.

2. Lämpösairauden riski

Liiallinen saunassa vietetty aika voi myös lisätä lämpösairauden riskiä. Lämpöuupumus ja lämpöhalvaus ovat molemmat vakavia tiloja, jotka voivat olla hengenvaarallisia. Lämpösairauden oireita ovat pahoinvointi, huimaus, päänsärky ja nopea syke. Urheilijoiden tulisi rajoittaa saunakertansa 15-20 minuuttiin ja huomioida aina kehoaan, jos he alkavat voida huonosti.

3. Häiriöt lihasten kasvuun

Vaikka saunaistunnot voivat auttaa palautumisessa, liian usein saunominen voi häiritä lihasten kasvua. Kun altistat lihaksesi kuumuudelle, se voi aiheuttaa lihasproteiinin hajoamisen, mikä voi estää lihasten kasvua. Urheilijoiden, jotka haluavat rakentaa lihaksia, tulisi rajoittaa saunaistuntojaan tämän ongelman välttämiseksi.

Saunan käytöllä voi olla sekä etuja että haittoja urheilijoille. Tehokkaampi palautuminen, parantunut sydän- ja verisuoniterveys ja stressin lievitys ovat joitain etuja, kun taas nestehukka, lämpösairaus ja lihaskasvun häiriöt ovat joitain haittoja. On tärkeää lähestyä saunan käyttöä varoen ja kuunnella aina kehoasi. Jos sinulla on negatiivisia oireita, kuten huimausta tai pahoinvointia, on välttämätöntä lopettaa saunan käyttö välittömästi.

getsport

Tilaa uutiskirjemme

Emme lähetä roskapostia ja voit peruuttaa tilauksen milloin vain

Jaa tämä postaus kavereillesi