Omistautumista yli rajojen: Sanna Koivumäen matka

Omistautumista yli rajojen: Sanna Koivumäen matka
    5 minuuttia lukuaikaa

Tie urheiluun

Sanna Koivumäki on ollut pienestä pitäen urheilullinen ja muovannut omaa kohtaloaan urheilumaailman kautta. Hänen matkansa alkoi hänen vanhempiensa halusta varustaa hänet tarvittavilla taidoilla koulun liikuntatunneille. Vaatimaton alku uima- ja luistelukoulussa oli vasta alkua, kun Sanna huomasi kehittyvänsä molemmissa lajeissa. Vaikka hän luopui uimisesta ala-asteella, hänen intohimonsa urheiluun säilyi kyltymättömänä. Hän uskaltautui jalkapalloon koulukokemustensa ajamana poikien kanssa pelaamisesta ja hemmotteli edelleen rakkauttaan taitoluisteluun ansaiten paikkansa kansallisissa kilpailuryhmissä. 

Sannan elämä sai kuitenkin jännittävän käänteen, kun hän tutustui squashiin teinivuosinaan. Hän myöntää, että hänen tutustumisensa lajiin oli hieman sattumanvaraista, ja se tapahtui urheilupainotteisella lukiotunnilla. Uusi laji kiehtoi häntä, ja hän suostutteli vanhempansa kokeilemaan squashia jo ennen ensimmäistä oppituntiaan. Tämä varhainen aloite johti hänet tapaamiseen valmentajan kanssa, joka huomasi hänen lahjakkuutensa ja kannusti häntä jatkamaan harjoittelua. Kun hän oli lukiossa, hän harrasti sekä squashia, taitoluistelua että jalkapalloa.

Squash-vuodet: lukio ja sen jälkeen 

Lukioon mennessä Sanna joutui tekemään haastavan päätöksen kolmen rakkaan urheilulajinsa välillä. Hän valitsi squashin, koska uskoi sen tarjoavan hänelle parhaat mahdollisuudet menestyä ja mahdollisuuden haastaa itseään jatkuvasti. Tämä päätös, vaikkakin vaikea, tasoitti tietä vaikuttavalle kansallisen ja kansainvälisen tunnustuksen matkalle. 

Sannan sitoutuminen squashiin oli horjumatonta koko lukiovuoden ajan, ja hän kilpaili laajasti kansainvälisissä juniorikilpailuissa ympäri Eurooppaa. Hänen omistautumisensa palkittiin nousulla Suomen juniorimaajoukkueeseen, mikä nosti hänet ikäluokkansa toiseksi parhaaksi pelaajaksi Suomessa.

Näistä voitoista huolimatta Sanna haki urheilumatkaltaan enemmän. Hän kaipasi kokemuksia, joita suomalaiset squashpiirit eivät voisi tarjota, mikä sai hänet harkitsemaan opiskelua ja pelaamista Yhdysvalloissa. Tutkittuaan asiaa ja otettuaan yhteyttä useisiin yliopistoihin hän löysi itsensä lopulta St. Lawrencen yliopistosta Pohjois-New Yorkista.

Omistautumista yli rajojen: Sanna Koivumäen matka

Uusi luku Yhdysvalloissa

St. Lawrencen yliopistossa Sanna kilpaili amerikkalaisessa yliopistoliigassa, mikä antoi hänelle mahdollisuuden jatkaa kehitystään squashin pelaajana. Liiga tarjosi hänelle runsaasti otteluita eritasoisia pelaajia vastaan, ja kilpailuympäristö lisäsi entisestään hänen kunnianhimoaan ja haluaan kehittyä. Ahkeruus tuotti tulosta, ja hänet valittiin Suomen maajoukkueeseen, jossa hän kilpaili Euroopan joukkuemestaruuskilpailuissa Eindhovenissa, Alankomaissa. Hän kiittää menestystään maajoukkuepaikan ansaitsemisessa kovasta työstään Yhdysvalloissa. 

Pelaamisen lisäksi Sanna löysi intohimon valmentamiseen, aluksi nuorempien pelaajien parissa. Vähitellen hän siirtyi valmentamaan vanhempia pelaajia ja aikuisia, jopa perustamalla oman yrityksen freelancerina. Hänen valmennuskokemuksensa vaihtelivat ulottuen pääkaupunkiseudun ulkopuolelle esimerkiksi Turkuun.

Muiden inspiroiminen kentällä ja sen ulkopuolella 

Keväällä 2023 Sanna siirtyi Hobart & William Smith Collegesiin Länsi-New Yorkiin sekä miesten että naisten squashjoukkueiden apuvalmentajaksi. Tämä uusi rooli antoi hänelle mahdollisuuden jatkaa pelaamista ja harjoittelua vaikuttaen samalla seuraavan sukupolven squash-pelaajiin. 

Sannan erottaa muista paitsi lahjakkuus ja omistautuminen, myös halu rikkoa rajoja ja ottaa riskejä. Matkallaan hän toimii roolimallina sekä junioreille että aikuisille pelaajille osoittaen heille, että on OK valita erilainen polku ja luottaa kykyihinsä. Hän osoittaa, että aina kannattaa ottaa askel eteenpäin ja työntää itsesi mukavuusalueesi ulkopuolelle, koska se voi johtaa uskomattomiin mahdollisuuksiin ja tuloksiin.

Jäljen jättäminen squashin historiaan

Sanna Koivumäen matka on ollut muutakin kuin pelkkää squashin pelaamista. Se on ennen kaikkea ollut osoitus hänen rohkeudestaan, omistautumisestaan ja päättäväisyydestään. Lukuisista haasteistaan huolimatta, Sanna on aina työntänyt itseään ylittämään omat odotuksensa ja jättänyt näin pysyvän jäljen squashin maailmaan. Hänen tarinansa on muistutus siitä, että riippumatta mistä aloitamme, tärkeintä on se, minne päätämme mennä ja miten pääsemme sinne, joka todella määrittelee meidät.

Kirjoittajan viesti

GetSport-tiimi haluaa ilmaista kunnioituksensa ja kiitollisuutensa Sannalle yhteistyöstään ja avustaan tämän artikkelin kirjoittamisessa. Olemme iloisia, että saimme tutustua tähän uskomattomaan henkilöön. 

Sannaa ja hänen uraansa voit seurata Instagramissa: @sannakoivumaki

getsport

Tilaa uutiskirjemme

Emme lähetä roskapostia ja voit peruuttaa tilauksen milloin vain

Jaa tämä postaus kavereillesi