Elena Gushchina: Kuinka lähteä IT-alalta ja avata sukelluskoulu

Elena Gushchina: kuinka lähteä IT:stä ja avata sukelluskoulu
    13 minuuttia lukuaikaa

Elena Gushchina on sukelluskouluttaja, taiteilija, kirjailija ja yksi Arctic Divers -sukelluskeskuksen perustajista Suomessa. Hän kertoo matkastaan IT-yrityksen päällikön tehtävistä urheilusukelluksen ammattilaiseksi ja kouluttajaksi ja jakaa kanssamme mielenkiintoisia yksityiskohtia laitesukelluksen opettamisesta, sukelluskurssien ominaisuuksista, luokituksista ja sukeltamiseen liittyvistä standardeista. Hän puhuu myös ikimuistoisimmista sukellushetkistään, joiden joukossa on kohtaamisia jopa haiden kanssa ensimmäisillä sukelluskerroilla.

Vesi on aina kiehtonut minua

Elenalla on aina ollut erityinen yhteys veteen. Hänen luova sielunsa on aina löytänyt jotain kotoisaa vesielementistä, josta on syntynyt runoja ja kirjoja. Kun hän alkoi kehittää taiteellista puoltaan, hän innostui niin paljon, että irtisanoutui IT-yrityksen johtotehtävistä. Vesi näkyi kaikkialla Elenan töissä: seinillä ja kankailla. Tällainen intohimo ei jäänyt huomaamatta, ja hänet kutsuttiin taiteilijana Malediiveille rakenteilla olevaan vierastaloon. Bonuksena Elenalle tarjottiin sukelluskoulua – siitä alkoi hänen polkunsa ammattikouluttajaksi.

“Kokeilun yhteydessä koin todellisen ilon, ja kaikki pelot katosivat ensimmäisten 30 sekunnin aikana. Silloin tiesin, että minusta tulee sukelluskouluttaja”, Elena kertoo.

Suomeen palattuaan Elena alkoi kirjoittaa paljon sukelluksesta ja järjestää sukelluskokeiluja lajista kiinnostuneille. Hakijoita oli niin paljon, että jonotuslista venyi jopa vuoden pituiseksi.

Kaikissa pyrkimyksissä tärkeintä Elenalle on läheisten tuki. Elena oli tässä mielessä hyvin onnekas, sillä myös hänen miehestään tuli urheilusukelluksen ammattilainen, jotta voisi aina olla tukena myös vaikeimpina aikoina.

Mukana oli samanhenkisiä ihmisiä: yhteistyö alkoi erään sukelluskouluttajan (Ari-Pekka) kanssa. A-P koulutti oppilaita, ja Elena avusti ja hoiti sukelluskokeiluja. Samaan aikaan mukaan liittyi vielä kaksi upeaa kouluttajaa, Netta ja Tuulia. Hyvin koordinoitu työ ja omistautuminen tekivät heidän tiimistään todellisen sukellusperheen.

Ari-Pekasta tuli myös Elenan opas ammattimaisen urheilusukelluksen maailmassa, ja hän avusti Elenaa suorittamaan PADI-standardien mukaisen Rescue Diver-turvasukeltajan, Divemaster-sukellusoppaan ja apukouluttajan sertifikaatin. Jatkuva kehitys ja kertynyt kokemus johtivat siihen, että vuonna 2021 nämä neljä sukeltajaa päättivät yhdistyä tiiminä ja avata oman Arctic Divers -sukelluskeskuksen.

Elena, joka saavutti kouluttajan pätevyyden, ansaitsi yhdessä tiimin kanssa sukelluskeskukselle korkeimman arvosanan – viisi tähteä PADI-organisaatiolta sukelluskeskuksen aktiivisesta työstä. Tämä antoi tiimille mahdollisuuden jatkaa vakaata kehitystä alallaan ja saada laajaa kysyntää sukelluskursseilleen.

Kurssit ja todistukset

Arctic Divers -sukelluskeskuksen suosion ovat tuoneet kokeneen henkilökunnan lisäksi myös erilaiset kurssit ja palvelut. Sukelluskeskus tarjoaa esimerkiksi sukelluskursseja eri tasoilla:

  • sukelluskokeilu;
  • PADI Open Water Diver -peruskurssi, johon sisältyy kansainvälinensertifikaatti ja pätevyys sukeltaa missä tahansa maailmaa jopa 18 msyvyyksissä;
  • jatkokurssi PADI Advanced Open Water Diver (syvyys enintään 30 m);
  • PADI Rescue Diver-turvasukeltajakurssi, jonka aikana opitaan auttamaan niinitseä kuin muita sukellusonnettomuuksissa ja hätätilanteissa
  • ammatillinen taso, joka kattaa Divemasterin ja apulaiskouluttajan sertifikaatit.

Kouluttajat opettavat myös paljon erilaisia sukelluksen erikoiskursseja, kuten:

  • sukellus kuivapuvussa;
  • sukellus Nitroxilla;
  • jääsukellus;
  • vedenalainen valokuvaus;
  • yösukellus;
  • etsintä ja nosto;
  • vedenalainen navigointi;
  • hylkysukellus;
  • nosteenhallinta;
  • sidemount-sukellus;
  • syvä sukellus (jopa 40 m)

Koska sukeltaessa liikutaan vedessä, pelastustaidot ovat erittäin tärkeitä. Ensiapukurssit, kuten hätäensiapu, jatkotoimenpiteet ja defibrillaatio (EFR, AED, DAN BLS+D) sekä hapenantokurssi (O2) ovat myös Arctic Diversin palveluiden listalla. On hyvä ottaa huomioon, että niitä tarvitaan monilla elämän osa-alueilla ja ne sopivat ehdottomasti kaikille, ei vain sukeltajille.

Sukelluskeskuksella on oma verkkosivusto (https://arcticdivers.fi), jonka kautta saa lisätietoa kursseista, niiden moduuleista, käytännön oppituntien määrästä ja hinnoista.

Elena kertoi meille, mitä sukeltamaan oppiminen vaatii: “Voi kestää kahdesta viikosta tai kahdesta kuukaudesta vuoteen, ennen kuin oppilas sertifioidaan. Se riippuu vuodenajasta ja opiskelijan omista kyvyistä”, Elena toteaa.

Kurssien rakenteet ovat erilaisia. Esimerkiksi peruskurssi koostuu teoreettisesta osiosta, viidestä taitomoduulista rajatummassa syvyydessä (esimerkiksi uima-allas tai matala vesi) ja avovesioppitunneista (neljä moduulia). Yleensä perustason sukelluksissa suosittelemme aloittamaan märkäpuvussa vähintään 10-12 asteisessa vedessä. Koska Suomi on niin pohjoisessa, sukellus on mahdollista aloittelijoille vain silloin, kun jäätä ei ole.

Extreme-urheilussa taitojen hallitseminen ja turvallisuusperiaatteiden noudattaminen on erittäin tärkeää. Siksi kouluttajan ja oppilaan välinen luottamus on välttämätöntä. Jos opiskelijalle on haastavaa omaksua tiettyjä taitoja, lisäoppitunteja on mahdollista järjestää. Turvallisuuden takaamiseksi oppitunnit ovat PADI-standardien mukaisia, joita Arctic Divers noudattaa. Ennen jokaista sukellusta kaikki perussäännöt käydään läpi, minkä jälkeen kouluttaja demonstroi vaadittavia taitoja ja valvoo opiskelijan harjoituksia veden alla. Vastuullinen lähestymistapa auttaa minimoimaan riskejä ja varmistamaan turvallisen ja nautinnollisen sukelluskokemuksen.

Arctic Divers – enemmän kuin pelkkä sukelluskoulu

Rakkaan aktiviteetin harrastaminen on aina miellyttävämpää hyvässä seurassa – heidän kanssaan, jotka ymmärtävät ja tukevat. Aluksi Arctic Divers oli kansainvälinen sukellusyhteisö, jonka kautta ihmiset eri puolilta maailmaa löysivät ystäviä ja samanhenkisiä ihmisiä paikallisen väestön joukosta. Se osoittautui monelle hyväksi mahdollisuudeksi integroitua suomalaiseen ympäristöön, jakaa yhteinen kiinnostuksen kohde ja puhua samaa kieltä – meren kieltä. Tämä avoimuus on houkutellut osallistumaan yhä kasvavissa määrin niin ulkomaalaisia Suomessa kuin turisteja kaikkialta maailmasta: Kanadasta, Australiasta, Uruguaysta, Ranskasta, Saksasta, Alankomaista, Egyptistä, Italiasta jne.

Arctic Divers luo ystävällisen ja avoimen ilmapiirin kaikille, jotka haluavat sukeltaa vedenalaisen kauneuden maailmaan. Arctic Divers -tiimi pyrkii välittämään rakkautensa sukellukseen asiakkailleen.

“Olemme todella intohimoisia sukeltamisen suhteen, ja haluamme jakaa tätä tunnetta oppilaillemme. Yritämme olla heille ensisijaisesti ystäviä ja oppaita sukelluksen maailmaan. Kaikki oppilaamme tietävät, että meihin voi ottaa yhteyttä milloin tahansa ja missä tahansa asiassa”, Elena sanoo.

Tiimin positiivinen ja avoin yhteisö antaa uusille ihmisille mahdollisuuden tuntea olonsa mukavaksi omiensa joukossa, omana itsenään. Henkilökunta huolehtii sukeltajistaan ja järjestää usein erilaisia aktiviteetteja. Esimerkiksi yhteistä aikaa vietetään saunomisen parissa, tehdään sukellusleirejä viikonloppuisin, ja tiimi tuo mukanaan sukellusretkille samovaarin, jota he kutsuivat Cousteauksi. Tiimin jäsenet myös opiskelevat aktiivisesti lajia ja osallistuvat erilaisiin hankkeisiin ja toimintoihin, kuten rantavesien puhdistamiseen, tieteelliseen sukellukseen, upotettujen esineidenetsimiseen ja noutamiseen, elokuvien kuvaamiseen, turvasukeltajina toimimiseen kilpailuissa jne.

Tärkeänä tiimi pitää myös jo luokiteltujen sukeltajien kutsuminen mukaan uusien kokemusten ja harjoittelun ylläpitämiseksi. Jatkumoa täytyy olla, ettei taitoja unohdettaisi, ja että oppilaat saisivat mahdollisuuden liittyä mukaan sukellusperheeseen. Arctic Divers erottuu muista myös kielitaidossa. Koulutus voidaan toteuttaa suomeksi, englanniksi, venäjäksi, espanjaksi, portugaliksi, tai ranskaksi.

Ikimuistoisia hetkiä

Elena kertoo, että jokaisella sukelluksella on omat ainutlaatuiset ja ikimuistoiset hetkensä. Muistellessaan ensimmäisiä sukelluksiaan, hän kertoo yllättyneensä sukelluksen tuomasta ilosta ja vedenalaisen maailman kauneudesta. Nähdessään ensimmäistä kertaa valtavan, värikkään Napoleon-kalan, ei hän voinut hillitä iloaan. Ja kun hän näki hauskan kalan kaivavan maata nenällään, Elena ei voinut pidätellä nauruaan – edes meren syvyyksissä.

Jo toisella sukelluksella Elenalla kävi tuuri, ja hän näki hain. Muistellen ensimmäisestä kohtaamistaan meren saalistajan kanssa, Elena kuvailee tilannetta hyvin yksinkertaisesti: “Hai vain ui ja katselin.”

Elena puhuu myös epätavallisesta tilanteesta, joka tapahtui sukelluksen aikana Malediiveilla: “Luultavasti omituisin hetki oli sukeltaa ryhmäni kanssa ensimmäistä kertaa ja ohittaa nopeasti ja iloisesti vedenalaiset korallimaisemat uskomattoman kauniiden kalaparvien seurassa”, Elena muistelee.

Mielenkiintoisia kuvia ja videoita sukelluksista voi katsella Instagramissa Arctic Divers (@arcticdivers.fi). Materiaalia on muun muassa Islannin vedenalaisista mannerlaatoista ja kouluttajien PADI-standardin mukaisista sertifioinneista.

Vinkkejä aloittelijoille

Elena uskoo, että tullakseen hyväksi sukeltajaksi tarvitaan motivaatiota, terveyttä ja fyysistä kuntoa. Hän huomauttaa, että kuka tahansa voi sukeltaa, kunhan vaan halua löytyy. On normaalia, että matkan alussa voi olla vaikeuksia, mutta sitkeyden myötä saa korvaamattomia kokemuksia, jotka helpottavat jokaista seuraavaa sukellusta.

Aloittelijalle on tärkeää ymmärtää, kouluttajaan voi luottaa täysin. Sukellus tapahtuu toisesta huolehtimisen hengessä. Elena toteaa, että “veden alla syntyy ymmärrys täysin erilaisesta luottamustasosta ja kumppaneiden välille muodostuu erityinen side.”

Sukellus kuormittaa kehoa huomattavasti, ja siksi fyysinen harjoittelu ja säännöllinen urheilu ovat välttämättömiä, jotta matka veden alla olisi vaivatonta. “Korostammeaina fyysisen kunnon ja kestävyyden merkitystä, osallistumme erilaisiin urheilutapahtumiin ja kutsumme aina halukkaita sukeltajia mukaan”, Elena korostaa.

Kokemattomilla sukeltajilla voi olla syvyyden pelkoa, joka kuitenkin katoaa nopeasti kokeneen kouluttajan kanssa sukeltaessa. Jos jännitys alkaakin vaikuttamaan hengitykseen, huomion kiinnittäminen esimerkiksi kirkkaanväriseen räpylään auttaa rauhoittumaan muutamassa sekunnissa. Yleinen epävarmuus on sukelluksen aikana koettu paine tai mahdollinen epämukavuus korvissa, mikä saattaa hankaloittaa sukellusta. Jokainen sukeltaja opetetaan tasaamaan korvien paine tarpeen vaatiessa jo ensimmäisen oppitunnin aikana. Tämä taito on välttämätön, jotta korvissa ei olisi epämukavuutta tai kipua paineen vuoksi. Kokeneen kouluttajan kanssa kaikki selkiytyy vedessä nopeasti, jolloin voi rentoutua ja nauttia heti ensimmäisestä sukelluksesta lähtien. Toinen Elenan vinkki aloittelijoille on, että joskus vedessä voi tulla odottamattomia tilanteita, ja niiden varalta on muistettava yksi yleinen sääntö. Ammattilaiset tiivistävät sen kolmeen sanaan – “pysähdy, mieti ja toimi”, sillä tietoisuus on läsnä, kun paniikki katoaa.

Arctic Divers näyttää, ettei sukellus ole vain urheilua, vaan myös elämäntapa, joka yhdistää eri kansalaisuuksia, ikäryhmiä ja ammatteja edustavia ihmisiä. Tiimi luo ystävällisen ja avoimen ilmapiirin kaikille, jotka haluavat sukeltaa vedenalaisen luonnon maailmaan. Ilmoittautuakseen kursseille, sukelluskokeilulle tai vain saadakseen lisätietoa palveluista, voi vierailla verkkosivustolla https://arcticdivers.fi tai ottaa suoraan yhteyttä mihin tahansa Arctic Divers -tiimin jäseneen puhelimitse tai sähköpostitse. Kaikki puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet ovat lueteltu verkkosivuston yhteystiedoissa.

getsport

Tilaa uutiskirjemme

Emme lähetä roskapostia ja voit peruuttaa tilauksen milloin vain

Jaa tämä postaus kavereillesi