Balettitanssijasta voima- ja hyvinvointivalmentajaksi – Ulpu Puhakka: Tasapaino liikunnan ja hyvinvoinnin maailmassa

Balettitanssijasta voima- ja hyvinvointivalmentajaksi – Ulpu Puhakka: Tasapaino liikunnan ja hyvinvoinnin maailmassa
    7 minuuttia lukuaikaa

Usein elämässä tapahtuu odottamattomia käännekohtia, jotka johdattavat meidät uusille poluille. Näin kävi myös Ulpu Puhakalle, joka aloitti nuorena balettitanssijana tavoitellen uraa tanssijana, mutta löysi lopulta intohimonsa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämisestä. Ulpun tarina on inspiroiva matka tasapainon löytämiseen monipuolisen liikkumisen maailmassa.

Unelman alku baletin maailmassa

Nuorena Ulpu vietti tuntikausia tanssistudioiden peilien edessä pyrkien täydellisyyteen baletin ja tanssin maailmassa. ”Opiskelin balettia intohimoisesti ja tein paljon omia koreografioita erilaisiin kilpailuihin, tapahtumiin ja esityksiin.” Hyvin nuorena Ulpu aloitti myös tanssinopetuksen itseään nuoremmille oppilaille ja myöhemmin liikunnan ohjaamisen. Ulpun tinkimätön työskentely ja lahjakkuus toi hänelle mahdollisuuksia esiintyä erilaisissa esityksissä ja toteuttaa hyvin erilaisia tanssiprojekteja. Koko nuoruutensa hän pyrki työskentelemään tanssin parissa, mutta pikkuhiljaa tanssin kentällä koetut haasteet saivat kaipaamaan uutta suuntaa omalle urapolulle.

Kääntöpiste kohti voimavalmentajuutta

Vaikka Ulpu on kokenut saavansa paljon ihania asioita tanssin kentältä, oli matka tanssin harrastajasta ammattilaisena työskentelyyn täynnä ikäviä käänteitä. ”Ammatillisesta koulutuksesta alkaen sain jatkuvasti kuulla olevani liian isokokoinen tanssijaksi, mikä sai aikaan ristiriitaisia tunteita itseä ja tanssia kohtaan. Harjoittelua varjosti myös jatkuvat yritykset pudottaa painoa – ilman asiaankuuluvaa apua. Jälkikäteen olen pohtinut, onko suurin osa rasitusvammoistani johtunut liian heikosta ravitsemuksesta ja kuinka pienellä ohjauksella ja valmennuksella asioilla olisi voinut olla paljon parempi suunta.” Myös tanssiryhmässä koettu seksuaalinen ahdistelu ja epäasiallinen kohtelu sai kaipaamaan etäisyyttä ja onneksi Ulpulle avautuikin mahdollisuus työskennellä ulkomailla variete teattereissa.

”Kun pääsin tarpeeksi kauas itselleni vahingollisista suhteista ja irti totutuista rutiineista, pääsin pohtimaan, mikä oikeasti tuntuu musta hyvältä ja mistä mä tykkään. Lopulta löysin itseni kuntosalilta valmentamasta teatterin muita artisteja sekä treenaamassa itse voimaharjoittelua. Kävin pari kertaa myös balettitunneilla, mutta se ei enää tuntunut itselle hyvältä tavalta liikkua. Pitkään silti ajattelin että haluan vielä tanssia jossain toisessa tanssiryhmässä, mutta lopulta sekään ei enää tuntunut niin hyvältä ajatukselta. Palattuani Suomeen tein muutamia tanssikeikkoja ja vaikka keikkailu tuntuikin ihanalta, ei se enää tuntunut samanlaiselta kuin ennen.”

Ulpu huomasi, että mitä enemmän hän vietti aikaa valmentamassa ja voimaharjoittelun parissa – sitä selkeämmin hän huomasi, että siinä oli jotain ainutlaatuista. Voimaharjoittelu sopii järkevästi toteutettuna ihan jokaiselle. Kehittyäkseen voimaharjoittelu vaatii tekijältään pitkäjänteisyyttä, hyvää ravitsemusta ja riittävää tasapainoa levon kanssa. ”Parhaimpia juttuja voimaharjoittelussa on myös se, ettei se kasvata pelkästään fyysistä voimaa, vaan myös henkistä kapasiteettia.” Ulpu summaa. Oivallukset omien treenien ja asiakkaiden treenien parissa sai Ulpun kiinnostumaan entistä enemmän valmentajuudesta ja monipuolisesta hyvinvoinnin edistämisestä.

Baletin ja valmentajuuden symbioosi

Ulpun tausta balettitanssijana on antanut hänelle poikkeuksellisen lähtökohdan valmentajana. Balettitanssijana hän oppi kehonhallinnan ja kehon liikkeiden äärimmäisen tarkan hallinnan, mikä on ollut korvaamaton apu valmentajana. Tanssijan tarkka liikkeiden suorittaminen ja lihasten kontrollointi ovat siirtyneet Ulpun kanssa asiakkaiden harjoitteluun ja treenien ohjelmointiin. Toisaalta valmentajuus on antanut Ulpulle uusia näkökulmia myös tanssiin ja balettiin. Hän on huomannut, miten voimaharjoittelulla voi parantaa tanssijoiden suoritusta ja ennaltaehkäistä monia vammoja. Myös ymmärrys ravitsemuksen merkityksestä on tuonut uusia näkökulmia harjoitteluun.

Monipuolinen osaaminen tanssijana ja valmentajana ovat täydentäneet Ulpun osaamista täydellisesti. ”On ollut mielenkiintoista myös pohtia, miten tanssi hyötyisi yhtälailla harjoittelun ohjelmoinnista – samalla tavalla kuin urheilijat. Lajiin kuin lajiin pätee se, ettei aina enemmän ole enemmän, vaan välillä vähemmällä voi saavuttaa suurempia päämääriä.”

Uniikki lähestymistapa valmentamiseen

Ulpun monipuolinen osaaminen ei rajoitu pelkästään tanssiin ja valmentajuuteen. Hänellä on osaamista joogaohjauksen, voimanoston, ravitsemuksen ja elämäntapamuutosten valmentamisessa. ”Mun lähestymistapa valmentamiseen perustuu aina yksilöllisyyteen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja siihen, että jokaiselle löytyy varmasti oma mielenkiintoinen laji, kun oikein tutkii vaihtoehtoja.” Ulpu ottaa huomioon jokaisen asiakkaansa tarpeet ja tavoitteet. Niiden pohjalta hän suunnittelee erikseen räätälöidyn ohjelman, joka huomioi liikunnan lisäksi myös ravitsemuksen, muun elämän ja hyvinvoinnin eri osa-alueet. ”Tykkään työssäni kohdata erilaisia ihmisiä ja auttaa heitä pääsemään kohti oman elämän parasta toimintakykyä.”

Pysyvät elämäntapamuutokset valmentamisen ytimessä

Ulpun intohimo ei ole pelkästään liikunnassa, vaan elämässä ja oppimisessa ylipäänsä. Hän kannustaa asiakkaitaan tekemään pysyviä ja terveellisiä muutoksia elämäntavoissaan, inspiroitumaan niistä päivittäin ja löytämään niitä juttuja, jotka tukevat heidän hyvinvointiaan ja elämistä pitkällä aikavälillä. Ulpun tarina on inspiroiva esimerkki siitä, miten intohimo ja monipuolinen osaaminen voivat johtaa upeisiin mahdollisuuksiin. Balettitanssijasta tuli valmentaja, joka pystyy edelleen toimimaan tanssin kentällä ja tuomaan liikkumisen ilosanomaa yhä vahvemmin esille. Tänä päivänä Ulpun todellinen intohimo on auttaa muita löytämään tasapaino ja hyvinvointi siinä itselle tärkeässä omassa maailmassa. Hänen ainutlaatuinen lähestymistapansa valmentamiseen ja elämäntapamuutosten toteuttamiseen ovat tehneet hänestä halutun valmentajan, johon asiakkaat aidosti luottavat ja jonka luokse on aina yhtä ihana tulla.

Erilaisia tavoitteita, omia unelmia

Ulpu Puhakan tarina osoittaa, että elämä voi avata uusia ovia odottamattomilla tavoilla. Hänen matkansa balettitanssijasta valmentajaksi on inspiroiva esimerkki siitä, miten intohimo ja monipuolinen osaaminen voivat yhdistyä ainutlaatuiseksi ja menestyksekkääksi uraksi hyvinvoinnin ja liikunnan maailmassa. Ulpun tarina kannustaa meitä kaikkia seuraamaan unelmiamme ja löytämään oman polkumme kohti tasapainoa ja hyvinvointia. Ja jos ei ole omaa unelmaa, niin sekään ei haittaa, koska se tuleva itselle sopiva elämä voi löytyä siitä huolimatta. Ulpun valmennukseen pääsee tällä hetkellä livenä Ruoholahdessa ja etänä verkossa. Kysy lisää instagramissa @ulpuhakka tai vieraile osoitteessa https://www.ulpustudio.com/

getsport

Tilaa uutiskirjemme

Emme lähetä roskapostia ja voit peruuttaa tilauksen milloin vain

Jaa tämä postaus kavereillesi