Jenny Vähäsarja: Matka urheilukentältä fysioterapiaan ja valmennukseen

Jenny Vähäsarja: Matka urheilukentältä fysioterapiaan ja valmennukseen
    6 minuuttia lukuaikaa

Jenny Vähäsarja ei ole vain henkilö; Hän ilmentää matkaa. Matka, joka vei hänet ammattiurheilijasta fysioterapeutiksi, sertifioiduksi hierojaksi ja lopulta menestyväksi sulkapallovalmentajaksi.

Hänen varhainen elämänsä ja intohimonsa urheiluun

Jenny tiesi nuoresta lähtien haluavansa olla ammatissa, jossa hän voisi työskennellä urheilun alalla ja auttaa ihmisiä, jotka kärsivät fyysisistä vammoista tai kivuista. Kun otetaan huomioon hänen taustansa ammattiurheilijana, fysioterapian maailma ei ollut hänelle vieras. Jenny oli usein yhteydessä eri fysioterapeutteihin koko urheilu-uransa ajan, mikä helpotti hänen päätöstään jatkaa ammattia.

Haasteiden voittaminen unelmien tavoittelussa

Tie fysioterapeutiksi ei ollut Jennylle helppoa. Hän ei päässyt fysioterapiakouluun ensimmäisellä ja edes toisella yrityksellään. Sen sijaan, että Jenny olisi antanut näiden vastoinkäymisten lannistaa häntä, hän päätti keskittyä matkaansa entisestään.

Luotettu mentori Jarmo Ahonen ehdotti, että hän harkitsisi hierontakouluun osallistumista fysioterapian uran kannalta tärkeiden kosketustaitojen kehittämiseen. Tämän neuvon perusteella Jenny suoritti hierontakouluopetuksensa. Sitten hän yritti kolmannen kerran varmistaa pääsyn fysioterapiakouluun, ja tällä kertaa hän onnistui. Hän pääsi Arcadaan, yliopistoon, joka tunnetaan yhteistyöstään URHEAn kanssa, jolloin hän pystyi kätevästi yhdistämään opintonsa ammattilaisurheilu-uraansa.

Jenny Vähäsarja: Matka urheilukentältä fysioterapiaan ja valmennukseen
Kuvat on ottanu Jere Kokko

Siirtyminen valmennukseen ja fysioterapeutin näkökulma

Vaikka hänen polkunsa oli johtanut hänet tyydyttävälle uralle fysioterapiassa, Jenny tunsi silti vahvan yhteyden urheilumaailmaan. Päättäessään antaa takaisin yhteisölle, johon hän kuului niin kauan, hän kääntyi sulkapallon valmentamiseen. Hänen valintansa antoi hänelle mahdollisuuden yhdistää ymmärryksensä ihmiskehosta fysioterapeutin työstään ammattiurheilijan kokemukseen. 

Jenny työskentelee pääasiassa lasten ja nuorten parissa, ja hänen ainutlaatuinen taustansa auttaa häntä kehittämään innovatiivisia koulutusmenetelmiä. Esimerkiksi hän korostaa aina lämmittelyistunnon tärkeyttä riippumatta siitä, treenaako hän lasten, amatöörien tai aikuisten parissa. Tämä johtuu hänen ymmärryksestään lisääntyneestä loukkaantumisriskistä, mikäli keho ei ole kunnolla valmistautunut fyysiseen toimintaan. Jennyn huomio tällaisiin yksityiskohtiin, jotka perustuvat hänen ammatilliseen tietämykseensä, erottaa hänet monista muista alan valmentajista.

Hyvän lämmittelyn merkitys ja Jennyn lähestymistapa

Merkittävä osa Jennyn lähestymistavasta valmennukseen pyörii lämmittelyjen tärkeyden ympärillä. Hän uskoo vakaasti, että asianmukainen lämmittely on olennainen osa kaikkea fyysistä toimintaa, jotta varmistetaan, että keho on riittävästi valmistautunut seuraavaan rasitukseen. Olipa hän kouluttamassa lapsia tai aikuisia, hän ei koskaan menetä tätä tärkeää osaa rutiinistaan. Se on tulosta hänen ymmärryksestään, jota tukee fysioterapeutin koulutus, siitä, kuinka hyvä lämmittely voi tehokkaasti vähentää loukkaantumisriskiä. 

Jenny on innovatiivinen ja monipuolinen lähestymistavassaan, ja hän tutkii jatkuvasti erilaisia tapoja tehdä lämmittelyistä kiinnostavia. Erityisesti lasten kanssa hän hakee inspiraatiota eri lähteistä, jotta rutiinista ei tule yksitoikkoista. Tämä asenne heijastaa Jennyn kokonaisvaltaista lähestymistapaa valmennukseen, jonka tavoitteena on luoda terveellinen tasapaino hauskan ja kohdennetun harjoittelun välillä.

Kirjoittajan huomautus: Yhdyn erityisesti Jenny Vähäsarjan näkemykseen lämmittelyjen tärkeydestä ja monipuolisten harjoitusten tarpeesta. Koko urani ajan olen kestänyt monia haastavia harjoitusaikatauluja ja tiukkoja ohjelmia, mutta jopa kaikkein raskaimmat päivät ennen kautta tapahtuvaa jääkiekkovalmistelua ovat aina kevyempiä, kun valmentajat asettavat monimuotoisuuden ja urheilijoiden henkisen tilan etusijalle. Haluan osoittaa kunnioitustani Jennylle tämän lähestymistavan edistämisessä. Hänen painotuksensa dynaamisiin lämmittelyihin ja hänen herkkyytensä urheiluharjoittelun psykologiseen puoleen on näkökohta, josta voimme kaikki oppia, ja se osoittaa hänen syvän ymmärryksensä ja sitoutumisensa ammattiinsa.

Jenny Vähäsarja: Matka urheilukentältä fysioterapiaan ja valmennukseen
Kuvat on ottanu Jere Kokko

Katsaus elämään ja intohimoihin

Ammatillisista harrastuksistaan huolimatta Jenny ei koskaan antanut yksilöllisyytensä haalistua. Hän kantaa henkilökohtaisen viehätyksensä ja ominaisuutensa kaikkeen, mitä hän tekee. Hän on 15-kertainen kansallinen mestari ja U13-maajoukkueen valmentaja. Jennyn syvään juurtunut rakkaus sulkapalloon alkoi, kun hän oli vain viikon ikäinen, mikä merkitsi hänen ensimmäistä vierailuaan sulkapallohallissa. Kuuden vuoden iässä hän pelasi jo lajia. 

Kentän ulkopuolella Jenny nauttii elämän yksinkertaisista nautinnoista. Hän rakastaa viettää aikaa mökillä, nauttia auringosta ja jopa kasvattaa omia vihanneksiaan. Hänen unelmansa on saada talo, jossa on tilava kasvihuone, täynnä marjapensaita ja muutama kotkottavaa kanaa lisäämään elämää rauhalliseen ympäristöön.

Lisää katsauksia Jennyn elämästä ja hänen työstään saat seuraamalla häntä Instagramissa @jennycjvahasarja.

Kirjoittajan ajatukset

GetSportin perustajana Dmitri Litvinovina olen syvästi vaikuttunut Jenny Vähäsarjan matkasta. Hänen tarinansa, joka on täynnä päättäväisyyttä, sinnikkyyttä ja horjumatonta rakkautta urheiluun, todella resonoi kanssani. Hän on inspiraatio kaikille lukijoillemme ja todistus siitä, että mitä tahansa voidaan saavuttaa intohimolla ja omistautumisella. Meillä kaikilla on jotain opittavaa häneltä – olipa kyse sitten hänen ammatillisesta lähestymistavastaan valmentamiseen tai hänen intohimostaan elämää kohtaan. Olen aidosti iloinen siitä, että tiemme ovat kohdanneet, ja tämä kohtaaminen rikastuttaa minua. 

Toivon, että nautit Jennystä lukemisesta yhtä paljon kuin minä nautin hänestä kirjoittamisesta. Pysy kuulolla saadaksesi lisää inspiroivia tarinoita urheilun maailmasta! 

Kuvat on ottanu Jere Kokko: http://www.jerekokko.com/contact.htm

getsport

Tilaa uutiskirjemme

Emme lähetä roskapostia ja voit peruuttaa tilauksen milloin vain

Jaa tämä postaus kavereillesi